Home

Escoltar en directe...
15:05h a 16:00h

Ruta 66

amb Pitu dos Santos
i després...
   Butlletí Informatiu


La Ràdio

13/09/2017 Terres de l'Ebre 0 comentaris imprimir enviar a un amic

El Govern entrega el primer document que acredita l’anul·lació del judici polític contra una víctima del franquisme a les Terres de l’Ebre

En el document consta, individualment, el nom i cognom de les persones processades pels tribunals militars il·legals de la dictadura

Josep Rodríguez i Martínez va ser condemnat, entre d’altres, per pertinença a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Com a alcalde va crear un impost voluntari per construir 14 refugis antiaeris, atès que Tortosa va ser un dels municipis més castigat pels bombardejos. A més a més, també va emetre moneda.

 

El Govern expedirà un document personalitzat, com el que ha recollit el net de Josep Rodríguez i Martínez, amb el nom i cognoms que correspongui, a totes les víctimes del franquisme o a les famílies que ho sol·licitin.

 

A Catalunya hi ha 66.590 persones (unes 4.500 a les Terres de l'Ebre) contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la Dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials.

 

La sol·licitud d’aquest document de nul·litat es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció al ciutadà de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia i trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.

 

El document on el conseller de Justícia, Carles Mundó, fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions, s’entrega a les víctimes i a les seves famílies acompanyat d’una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president hi subratlla que el document de nul·litat “restableix l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada pels tribunals franquistes”.

 

El Govern expedeix els documents que fan constar la nul·litat dels judicis i els consells de guerra franquistes contra catalans per causes polítiques després que el Parlament aprovés per unanimitat la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. En aplicació d’aquesta llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al règim i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.

http://www.ivoox.com/noticia-lliurament-primer-document-nul-litat-judici-franquista-te-audios-mp3_rf_20895586_1.html
Comparteix

0 comentaris

DEIXA UN
COMENTARI.

AVIS: Tots els comentaris passen per un procés de moderació, per això poden trigar uns minuts a aparèixer publicats. Per a més informació, consulteu les normes d'ús.


Copyright © 2010. Ajuntament de Tortosa
Carrer Montcada, 27. 43500 Tortosa. Tel 977 449 773